YÜZME MALZEMELERİ
Yüzme sporunun faydalarını saymakla bitmez. Zihinsel ve fiziksel gelişime etkileri bilimsel olarak kabul edilmiştir. Yüzme eylemini uygularken vücudumuzdaki kasların dörtte üçü çalışır. Bu bile yüzmenin ne kadar değerli olduğunun bir göstergesidir.
Yüzme sporu, içerisinde çok fazla malzeme barındıran bir branştır. Yüzme sporu için geliştirilmiş doğru malzemeleri kullanmak stil öğrenirken size yardımcı olacağı gibi olası sakatlıklarında önüne geçecektir.
Yüzme sporunu profesyonel olarak yapanlar için çok daha fazla ekipman olduğunu belirtmeliyiz.
En Önemli Markalar;
-
Speedo (Avustralya)
-
Arena (Almanya)
-
TYR (USA, California)
-
Finis (USA, California)
-
MP Michael Phelps (USA, California)
-
Jaked (İtalya)
-
Adidas (Almanya)
-
Blueseventy (USA, Seattle)
-
Dolfin (USA, Pennsylvania)
-
Aqua Sphere (İtalya)
-
Zoggs (Avustralya)
-
Nike Swim (USA, Oregon)
-
Maru (İngiltere)
-
Orca (Yeni Zelanda)
-
Mad Wave (Finlandiya)
Yüzme için kullanılan ekipmanların neler olduğunu ve seçim yaparken nelere dikkat etmeniz ile ilgili bazı bilgileri sizinle paylaşmak istedik. En sık kullanılandan başlayarak listelenmiştir.
MAYO (SWIMSUITS)
Yüzücü mayosu, profesyonel ve amatör her yüzücü için en önemli ekipmanlar arasında bulunur. Özellikle sporcuların antrenmanlar için tercih ettiği mayo çeşitleri, yüzerken performansı arttıran en önemli ekipmanların başında gelir. Yüzerken tercih edilen mayonun kumaşı ve vücuttaki etkinliği, yüzme hızını ve konforunu etkileyen en önemli detayların başında gelir. Doğru bir yüzücü mayosu tercih etmek, havuz ve denizde spor yapan kişiler için ilk kurallardan biridir. Bunun yanında havuzda ve denizde kullanılması gereken yüzücü mayoları birbirinden farklıdır.
Mayo modelleri için araştırma yaparken mayonun tasarımında kullanılan teknolojilere ve kumaşın yapısına özellikle dikkat etmeniz gerekir. İçinde rahat ve konforlu olabileceğiniz mayo modelleri sayesinde mayonuzun yüzme sırasındaki şeklinin ya da dikişlerin canınızı acıtıp acıtmadığını düşünmenize gerek kalmaz.
Havuz Mayosu Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Havuz mayosu için kullanılan kumaşların özellikleri farklıdır. Havuz suyunun kimyasalları ve yapısı sebebiyle bu alanda yüzen sporcular için farklı tipte kumaşlar üretilir. Klasik mayolar, klorlu su sebebiyle kısa sürede yıpranabilir ve yapı gereği spor yapmaya uygun şekilde tasarlanmaz. Havuzda yapılan sporlar için özel olarak üretilen mayoların klora dayanıklı malzemelerle üretilmesi gerekir. Havuz mayolarının üretiminde kullanılan elastan fiber bileşenler, genel olarak yüzerken esnek ve rahat olmanızı sağlar. Bu özellik, yüzmeye yeni başlayan sporcular için ya da amatör olarak yüzen kişiler için uygundur. Fakat klorlu su açısından dayanıklılığı orta seviyede olduğu için profesyonel sporcular ve yoğun antrenman programı olanlar için uygun değildir. Bundan dolayı profesyonel olarak yüzüyorsanız, %100 polyester bileşenli mayolar sizin için en uygunudur. Ayrıca FINA tarafından onaylanmış mayoları tercih edebilirsiniz. Bu malzemelerin özelliklerine bakacak olursak;
Elastan
Elastan, hızlı teknoloji sahip mayo üretiminde kullanılan iki ana kumaştan türünden biridir. Spandex veya Lycra olarak da bilinen Elastan, size 1-2 kulaç sürtünme azaltma ve rahatlık sağlayan esnek, su geçirmez bir kumaştır. Yoga pantolonlarında da yaygın olarak bulunan elastan topaklanma - haplanma eğilimindedir ve zamanla hızla esneyip incelebilir. Profesyonel mayoların tekrar tekrar klora ve aşınmaya maruz kaldıktan sonra çok uzun süre dayanmamasının nedeni Elastandır.
Elastan, hızlı ve rahat, uzun ömürlü bir mayo sağlamak için diğer daha dayanıklı kumaşlarla harmanlanmıştır. Mayo üreticileri genellikle bu kumaş için farklı isimler kullanırlar, ancak elastan, Lycra ve Spandex temelde aynı şeydir.
Polyester
Günümüzde hemen hemen her mayo polyesterden yapılmıştır. Mayolar için dayanıklı, rahat ve suya uygun malzemeler söz konusu olduğunda tek üründür.
Polyester klora karşı dayanıklıdır, solmaz (veya en azından solması neredeyse sonsuza kadar sürer), rahattır ve nefes alabilir ve çabuk kuruyan bir uyum sağlar.
Polyester PBT
Polyester PBT, klora, tuzlu suya ve renk solmasına karşı oldukça dayanıklı olan sert bir kumaştır. Normal polyesterden biraz daha fazla esneme özelliğine sahiptir, bu da onu mayo ve özellikle rekabetçi yüzücüler için yarış kıyafetleri için ideal bir malzeme yapar.
Normal polyesterden farklı olarak, PBT versiyonu suyu itmede biraz daha iyidir. Aynı zamanda cilt üzerinde yumuşak ve harika görünen pürüzsüz, mat bir yüzeye sahiptir.
Naylon
Diğer bir polyester alternatifi ise naylondur. Naylon, klor direnci söz konusu olduğunda o kadar dayanıklı değildir, yani polyestere kıyasla daha hızlı solacaktır.
Bununla birlikte, nemi tutması, yumuşak olması ve rahat bir oturuş için iyi bir esneklik seviyesi sağlaması bakımından bazı faydaları vardır.
Karbon fiber
Son olarak, Arena yarış kıyafetlerine özgü bir teknoloji kıyafeti bileşeni olan karbon fiberimiz var. Karbon fiber, bir teknik giysinin, şeffaf hale gelene veya kompresyon ve stabiliteyi kaybedene kadar gerilmeden esnetilmesine izin veren son derece sağlam bir malzemedir.
Naylon veya polyester gibi daha dayanıklı malzemelerle birlikte karbon fiber, mayoyu sertleştirerek mükemmel sıkıştırma ve elbise dayanıklılığı sağlar.
Performans faydalarını elde etmek için gereken karbon miktarı aslında oldukça azdır. Örneğin, kadınlar için Powerskin Carbon Air2 teknoloji giysisinin içinde %1 karbon fiber bulunur.
GÖZLÜK (GOGGLES)
Yüzmede gözlük olmazsa olmazlar arasındadır. Suyun içinde gözlerinizi açarak, etrafı görerek yüzmenin keyfi çok ayrıdır. İnsanlar göremedikleri yerlerde tedirgin olur. Ayrıca gözlük kullanmadan havuza veya denize girdiğinizde, gözlerinizin mikrop kapma ihtimalini artırmış oluyorsunuz. Özellikle yaz aylarında yoğun kullanılan havuzlarda göz rahatsızlıkları sıkça gözlenmektedir. Havuz kimyasalları ve tuzun olumsuz etkilerinden gözlerimizi koruyan yüzücü gözlükleri hakkında doğru gözlük seçimi, verimli kullanımı ve bakımı ile ilgili bazı önemli noktaları aşağıda bulabilirsiniz.
Gözlük Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Gözlük satın alırken kullanım amacına göre seçim yapmak hem maliyet, hem de hizmet ömrü açısından fayda sağlayacak en önemli kuraldır. Örneğin; güneş ışığına maruz kalmayan kapalı bir havuzda kullanılacak gözlükte, UV koruması, silikon yastıklar, renkli lens gibi maliyet arttırıcı özelliklere sahip olmayan standart şeffaf lensli bir gözlük seçimi gerekli tüm koruma şartlarını yerine getireceği gibi, daha ucuz olacaktır.
Gözlük Seçerken Anatomik Uyum
Gelişmiş, yüz anatomisine uygun üretilen kaliteli gözlükler, sahip oldukları ayar aparatları ile tüm yüz ve göz şekillerine uyarlanabilir biçimde üretilirler. Maksimum kullanım konforu için gözlük takıldığında yüz ile tam uyumlu olmalıdır. Uyumsuz gözlükler su alacak ve kullanım konforunuzu kısıtlayacaklardır. Satın alacağınız gözlüğün tam yüz uyumu kontrolü için, ambalajından çıkardığınız gözlüğü esnek bantı kullanmadan göz çukurunuza yerleştirerek ve hafifçe bastırarak vakum etkisi sağlayabilirsiniz. Vakum etkisi ile gözünüze taktığınız gözlük bir süre düşmeden yüzünüzde duruyor ise yüz şeklinize uygundur.
Gözlük Seçerken Lens Türleri
Yüzme gözlüğü seçerken bir diğer önemli konu da lens yapımında kullanılan malzemeler ve lens rengi tercihidir. Lens rengi ve materyal tercihi; yüzme amacı, yüzülen ortam özellikleri (açık hava ya da kapalı mekân), rengin fonksiyonu, yüzücünün uzmanlık düzeyi ve yetenekleri doğrultusunda değişiklik gösterir.
Lens üretiminde farklı malzemeler ve renkler kullanılır. Bu malzemeler ve renkler gözlüğe farklı özellikler kazandırır.
-
Polikarbon Lensler; farklı renklerde darbelere dayanıklı, UV koruma ve buğu önleyici gibi detaylara sahiptirler.
-
Anti-Fog Kaplamalı Lensler; Bu kaplama; anti-buğu özelliği olan ince bir kimyasal bir tabakadır ve lens’in iç yüzeyine uygulanır. Bu özellik yüzme sırasında oluşabilecek yoğunlaşmayı azaltır. Yoğunlaşma, göz merceği ve su sıcaklığı arasındaki kontrast nedeniyle oluşur. Bu tip yüzme gözlükleri zamanla bu özelliğini yitirebilir.
-
Şeffaf Lensler; düşük ışıkta azami görüş açısı ve doğal bir ışık sağlar. Renklerin görünümünü değiştirmez. Kapalı ve karanlık ortamlar için idealdir. Açık havada ve gece yüzerken de kullanılabilir.
-
Amber Rengi Lensler; düşük ve yüksek ışıklı ortamlarda mükemmel bir görüş sağlar. Yüksek ışık düzeylerinde de (parlak güneş ışığı, açık hava vb.) daha iyi görüş sağlar, parlamayı azaltır. Tüm ortamlar için ideal bir lens rengidir.
-
Mavi / Mor Renk Lensler; Beyaz ışıktaki (suya yansıyan ışık) parlamayı azaltır. Yapay havuzlardaki ışıkta gözü dinlendirmek için yeterli bir tondur. Denizde kullanmak için de uygun bir renktir.
-
Duman Rengi Lensler; En popüler olan lens rengidir. Renklerde aşırı bozulma olmadan, göze ışık geçirgenliğini azaltmak amacıyla kullanılan bir renktir. Prensibi güneş gözlüğüyle aynı temele dayanır. Güneş altındaki açık havuzda yüzmek için idealdir.
-
Aynalı Lensler; Parlaklığı ve gözün kamaşmasını azaltır. Yarış koşullarında, açık havadaki yüzme havuzlarında, güneşli havada yüzerken idealdir. Lenslere dokunmamak gerekir, en küçük çizik bile görüş açısını etkiler.
Uzun ömürlü gözlükler için 4 altın kural….
-
Her kullanım sonrası tuzlu veya klorlu suyu temizlemek için tatlı ve soğuk su ile durulayın.
-
Silikonların kurumasına neden olacağı ve müteakip kullanımlarda su alacağı için doğrudan güneş ışığına maruz bırakmayın.
-
Uzun müddet kullanmayacağınız durumlarda sirke veya bulaşık deterjanı ile detaylı temizlik yaparak gölgede kurutun ve ambalajında saklayın.
-
Çiziklere neden olacağı için lensi asla iç taraftan silmeyin. (Anti-Fog lenslerde)
BONE (SWIM CAP)
Yüzmenin bir diğer olmazsa olmaz malzemelerinden biride yüzme bonesidir. Özellikle bayanlar için bone kullanımı çok önemlidir. Yüzme eylemini uygularken rahat olmak ve rahat hareket etmek en temel esastır. Yüzme bonesi sayesinde yüzerken saçlarınız yüzünüze gelmez ve rahat hareket edersiniz. Ayrıca yüzme bonesi havuzlarda veya denizde suların saçınıza temas etmesini engelleyerek saç sağlınıza olumlu katlı sağlar. Havuzlarla dökülen saç tellerinizin havuz ekipmanlarına zarar vermesini önler. Hem saç sağlığınız hem de yüzerken rahat hareket edebilmeniz adına yüzme bonesi kullanmanızı kesinlikle öneriyorum.
Yüzme bonesi satın alırken dikkat edilmesi gerekenler;
-
Silikon bone tercih edin. Bez boneler su geçireceğinden bone takmanızın hiç bir anlamı kalmıyor.
-
Kafanıza uygun beden bone satın alın. Aldığınız bone kafanıza büyük gelirse kolay çıkacaktır. Küçük gelirse de sıkacak sizi rahatsız edecektir.
-
Boneyi yazın denizde kullanacaksanız açık renk tercih edin. Denizde güneş kafanıza geçsin istemezsiniz.
YÜZME TAHTASI (KICK BOARD)
Yüzme malzemeleri içinde ayak tahtası yüzmede ayak vuruş çalışması yapmanızı sağlayan temel araçlardan biridir. Yüzme eğitimlerinde en çok kullanılan malzemedir. Özellikle yeni yüzmeye başlayan öğrencilerin ayak vuruş beceresini kazanmak için kullanılır. Kondisyonunuzu artırmak için belirli mesafelerde yüzmek için ayak tahtasından yararlanabilirsiniz.
Yüzme ayak tahtası satın alırken dikkat edilmesi gerekenler;
-
Sert malzemelerden almaya özen gösterin. Yumuşak süngerden yapılma ayak tahtaları çok çabuk yıpranıp, kopuyor.
-
Uç kısmında delik el koymak için delik olan ürünleri tercih edin. Düz deliksiz ürünler konforsuz, uzun mesafe yüzmelerde kolunuzda ağrı yapabilir.
YÜZME TAHTASI (KICK BOARD)
Pullbuoy, yüzme antrenörlerinin uyguladığı eğitimlerde en çok kullandığı araçlardan biridir. Ürün bacakların arasına yerleştirilerek kullanılır. Kullanan kişinin ayak vuruş yapmasını engeller. Bu sayede sadece kol çalışmalarına odaklanır ve kol gelişimi için hedeflenen hareketler uygulanabilir. Eğer çok profesyonel antrenmanlar yapmıyorsanız bu ürünü almanıza gerek yok. Bu ürün antrenman yapmak için gittiğiniz havuzlarda genelde bulunur.
MAKARNA (POOL NOODLES)
Yüzme öğretme aşamasında antrenörlerin ilk etapta destek aldığı ekipmanlardan biridir. Genel kullanım amacı havuzda, denizde küçük yaş grubu öğrencilerin veya yüzmeyi bilmeyen kişilerin suyun üstünde rahat kalmalarını sağlamasıdır. Yüzme makarnalarıyla havuzlarda çalışabileceğiniz hareketler sınırlıdır. Antrenörler tarafından çok kullanılması tavsiye edilmez.
Yüzme makarnası satın alırken dikkat edilmesi gerekenler;
-
Boyu kısa ürünleri tercih etmeyin.
-
Kaliteli kalın sünger ürünler tercih edin.
PALET (SWIM TRAINING FIN)
Ayak paleti temel yüzme eğitiminde kullanılan araç gereçlerden biridir. Özellikte teknik çalışmalara geçildiğinde bu ürün antrenörler tarafından tercih edilir. Hem ayak vuruş tekniğini düzeltir hem de sporcu ayak vuruşlarında yorulmadığı için diğer teknik hareketlere daha çok yoğunlaşır. Bu sayede sporcu teknik anlamda iyi seviyeye getirilebilir. Kondisyonu düşük olan kişiler paletle yüzebilir. Palet kullanımında dikkat edilmesi gereken en önemli husus arada paleti çıkarmaktır. Ayaklarınız palet kullanmaya alışırsa bu sefer paletsiz yüzmekte zorlanırsınız. Tek başına antrenman yapmak isteyenlere, çabuk yorulanlara, tekniğini geliştirmek isteyenlere ayak paleti kullanımını önerilir.
Yüzme ayak tahtası satın alırken dikkat edilmesi gerekenler;
-
Deneyerek alın. İnternette satılan ürünlerin hepsinin kalıpları farklı olabiliyor. Geri göndermek zorunda kalabilirsiniz. Palet satın alırken mağazaya gidip deneyerek almak en doğru tercih olacaktır.
-
Kauçuk, yumuşak malzemeleri tercih edin. Sert plastikten malzemeden üretilen ayak tahtaları ayağınızda vurma yapabilir, topuk bölgesinde küçük yaralar soyulmalar yaşanabilir. Sağlığınız için önleminizi almanızı tavsiye derim.
ŞNORKEL (SWIM SNORKEL)
Özellikle serbest yüzme tekniğinin iyileştirilmesinde kullanılan yüzme şnorkeli diğer yüzme teknikleri antrenmanlarında da kullanılmaktadır. Farklı çeşitleri bulunan yüzme şnorkeli kaliteli bir ekipman olmasına dikkat etmeliyiz. Deniz şnorkelinden ziyade havuz şnorkeli işimize daha çok yarayacaktır.
Şnorkel ile solunum yapmak normal solunumdan farklıdır. Takip edilmesi gereken üç adım uygulandığında herhangi bir sorunla karşılaşmadan solunum yapılabilir.
-
Şnorkeli hızlı bir şekilde içine güçlü bir nefes vererek püskürterek temizleyin.
-
Nefesinizi tutarak şiddetli püskürtme yapabilirsiniz.
-
Şu sıralamayı alışkanlık haline getir; temizle, nefes al, nefes tut, tekrarla.
Suyun altına dalındığında, şnorkele su girecektir. Suyun altına inildiğinde veya yüzeye çıkarken giren suyu “genleşme” adı verilen bir teknikle tahliye edebiliriz.
-
Suyun yüzeyine yaklaşıldığında baş arkaya eğilir. Bu durumda şnorkelin yönü aşağıya doğru olacaktır.
-
Bu konumda iken az miktarda hava verilir. Bu hava yukarı doğru çıkış esnasında azalan basınçtan dolayı genleşecek ve içindeki suyu dışarı atacaktır. Kendinden tahliyeli şnorkellerde tahliye valfi her nefes verişte temizlenmiş olacaktır. Ama aynı işlem bu tip şnorkeller de de yapılabilir.
-
Şnorkel hangi tip olursa olsun, su püskürtülerek temizlenir.
EL PALETİ (HAND PADDLES)
İleri düzey seviyeler için kullanılan yüzme ekipmanlarından biridir. Yüzmede suyu çekiş evresinde kollarınızın zorlanmasını hedefler. Bu araç sayesinde kol kuvvetiniz artarak, suyu daha iyi kavrayıp itebilir hale gelebilirsiniz. Genellikle pullbouy ekipmanıyla birlikte kullanılır. Yüzme tekniklerini bilen, uygulayabilen kişilere önerilir.
El paleti satın alırken dikkat edilmesi gerekenler;
-
Doğru teknik el paleti aldığınızdan emin olun. Piyasada her branş için ayrı ayrı üretilen el paletleri satılmaktadır. Hedefinize göre satın almalısınız.
-
Elinize tam oturacak, uygun beden el paleti tercih edin. Elinizden büyük veya küçük ürünler satın alırsanız tam performans alamazsınız.
-
Lastikleri dayanıklı ürünler tercih etmeye çalışın. Lastikler çok kolay kopabiliyor.
KULAK TIKACI (EAR PLUGS) & BURUN TIKACI (NOSE CLIPS)
Kulaç ve burun tıkaçları isimlerinden de anlaşılacağı gibi kulağınıza ve burnunuza su kaçmasını engeller. Kulağında tüp olan, çok kolay kulak enfeksiyonu geçirebilen kişilerin kesinlikle satın alıp kullanması gereken malzemelerdir.
Burun ve kulak tıkaçları satın alırken dikkat edilmesi gerekenler;
-
Yumuşak, silikon ürünleri tercih edin. Sert malzemeler kulağınızda ağrı oluşmasına sebebiyet verebilir.
-
İpli ürünleri tercih etmeyin. Havuzda, kenarda dinlenirken herhangi bir yere takılıp kulağınızdan çıkabilir.
HAVUZ TERLİĞİ (POOL SLIPPERS)
Yüzme malzemeleri içinde olmazsa olmaz ürünlerden biride terliklerdir. Plajda veya havuzda muhakkak temin etmeli ve kullanmalısınız. Havuzlara ayakkabıyla giriş yasaktır. Terliğiniz olmazsa çıplak ayak havuzda hareket etmek zorunda kalabilirsiniz. Havuz ortamı ıslak zemin olduğu için terliksiz hareket etmek istenmeyen kazalara sebebiyet verebilir. Bu sebepten alınması öncelikli malzemelerden biridir.
Terlik satın alırken dikkat edilmesi gerekenler;
-
Ayağınıza uygun numarada terlik tercih edin. Büyük numaralı terliklerde su temasıyla birlikte terliğiniz ayağınızdan çıkabilir.
-
Islak zeminde kullanacağınız için plastik ürünler tercih edin. Su tutan ürünler rahatsız edebilir.
-
Rahat hareket edebileceğiniz ayağınızı sıkmayan ürünler tercih edin.
FİLE ÇANTA (MESH GEAR BAG)
Özellikle yüzme antrenmanlarına giden öğrenciler için olmazsa olmaz ürünlerin başında yüzücü filesi gelir. Bu file sayesinde havuz içinde malzemeleriniz diğer arkadaşlarınızla karışmaz. Antrenman aşamasında istenilen malzemeyi sporcu filesinden alır ve çalışma bittikten sonra filesine geri koyar. Antrenman bittikten sonra eve gelindiğinde malzemelerin kuruması için fileyi hava alacak uygun bir yere asmanız yeterli olacak, ekstra bir enerji harcamanıza gerek kalmayacaktır.
Yüzücü filesi satın alırken dikkat edilmesi gerekenler;
-
Delikleri dar ürünler tercih edin.
-
Koku yapmayacak ürünler tercih edin.
-
Fileyi taşımanızı sağlayacak iplerin kaliteli olup olmadığına dikkat edin.